Kycklingar är också barn

Igår läste jag som vanligt Metro på bussen och kan inte riktigt släppa en artikel om äggindustrin. Camilla Björkblom från Djurens Rätt star bakom den och ja den är säkert partisk men om en bråkdel av vad som står i den stämmer så är det hemskt. Och ja, jag är den största hycklaren av alla som fortfarande äter både kött och ägg och ändå förfasar mig över förhållandena för de stackars kycklingarna och hönorna. Oinsatt, med huvudet i sanden är vad jag är. Gissningsvis är jag inte ensam om att låtsas som att det regnar samtidigt som jag mumsar i mig mina ägg och kycklinglår. Bekvämt är vad det är. Det här har jag gjort i alla mina år och det är mycket lättare att fortsätta på samma spår än att ändra på sig och bryta mönstret. 

Nej, jag tror inte att äggindustrin drivs av onda människor som tycker om att plåga små kycklingar och hönor. Tror snarare att de på sätt och vis är övertygade om att de gör det bästa möjliga utifrån de förutsättningar och regler som gäller idag. Precis som många andra branscher i övrigt. Om man inte sätter press på dem, oftast krävs det en ekonomisk sådan, så förändras ingenting. Vi fortsätter att skövla, exploatera och tortera för att tillfredsställa våra egna behov. Sådan är människan och det skäms jag verkligen för. 

Om vi läser artikeln och byter ut kycklingar mot människobarn och hönor till kvinnor skulle vi absolut tänka om. Att gasa ihjäl hankycklingar första dygnet bara för att de ur vårt perspektiv är värdelösa är fruktansvärt bestialiskt. Att provocera fram onaturlig värpning i en omfattning som är ohälsosam för hönan och förmodligen även för oss som äter ägget är lika hemskt som att tvinga kvinnor att föda barn på barn på barn tills de inte längre klarar av det. Då gasas de ihjäl och bränns upp. Allt för att vi ska kunna mumsa i oss våra ägg.

Definitivt en tankeställare för oss alla. Dig och mig som äter ägg och kött. Vad får vår bekvämlighet och glupskhet kosta? För visst handlar det om pengar även i detta fall. Det gör det alltid. Camilla Björkblom uppmanar oss att låta fåglarna behålla sina ägg i Påsk. Visst kan vi göra det. Men vad gör vi efter Påsk är den stora frågan.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s