Att tala förbi varandra

Kommunikation är svårt. Kan tyckas vara enkelt men är det inte alls. Så lätt att vi missförstår eller talar förbi varandra. Vi utgår oftast från våra egna referensramar och kan inte alltid sätta oss in i den andres perspektiv. Ibland avgör dagsformen hur vi lyssnar eller förmedlar oss. Det är lätt att haka upp sig på ett ord eller en formulering och stänga av resten som sägs. Då och då stänger man av allt som kommer från avsändaren ifråga. Många gånger tycker man att man är supertydlig och ändå verkar mottagaren inte förstå vad det är man vill säga. Men fattar du inte? Lyssna ordentligt. Nej, det kanske är du som inte fattar hur du ska lägga fram det på rätt sätt.

Många gånger har jag lekt med tanken att kunna höra vad som försegår i huvudet på folk samtidigt som man talar med varandra. Tror att många missförstånd skulle lösas och baktankar skrotas om man förstod tidigt att den andra inte är med på spåret. Du säger det här och jag uppfattar det så här. Hur långt ifrån varandra är vi? Eller tänk om man alltid skulle kunna spola tillbaka konversationerna för att höra vad vi faktisk sa och förtydliga det som var otydligt. Oj, var det så här du menade och jag uppfattade det på helt fel sätt.

Retorik är viktigt. Att kunna förmedla budskap så att mottagaren förstår är nödvändigt. Att sen mottagaren verkligen lyssnar och förstår är ännu viktigare. Så många misstolkningar, irritationsmoment och konflikter vi skulle slippa då.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s