Ha koll på tempen

Tålamod och lite mer tålamod. Två veckor till på de tre jag redan har spenderat med hostan är vad som krävs för en djupare utredning. Vet inte om jag ska vara glad över att doktorn inte hittade något fel eller oroa mig ännu mer för varför han inte hittar något när jag uppenbart har besvär.

Jobbigt det där med att känna efter i den svenska sjukvården. På något sätt är man alltid ifrågasatt. Vem vill vara en hypokondriker så man väntar in i det sista med att boka tid. För att få tid sen behöver man vara övertygande i sin redogörelse om man ska ta sig förbi sköterskans filter. En lång procedur bara för att få träffa en läkare.

Just idag gick allt supersmidigt och jag fick en tid så fort att jag blev tvungen att rusa iväg från jobbet för att hinna fram i tid. Det var inte lätt måste jag medge. Kollektivtrafiken är inte så smidig utanför rusningstid. Hann i tid men fick ändå vänta ca tre kvart extra. Där kom den första tålamodsprövningen. Stackars läkaren var överhopad med patienter och när han ropade in en annan patient en halvtimme över min bokade tid var jag tvungen att fråga om jag var bortglömd på något sätt. Han lovade att han skulle visa mig hur bokningssystemet såg ut. Om du måste tänkte jag. Är mer intresserad av en diagnos.

Han var ganska rolig läkaren. Fick mig en uppläxning för att jag inte hade koll på tempen. Du har säkert en dyr mobiltelefon och vad kostar en termometer, undrade han. Jag har en termometer men trodde inte att det var nödvändig att kolla när jag inte kände mig varm, var mitt svar. Jodå det var det. Han tittade in i halsen, lyssnade på lungorna och tog tempen. Eftersom allt var bra höll han på att släppa iväg mig. Vad är det då som trycker över bröstet undrade jag? Jaha, då blir jag nödgad att låta dig ta ett stick i fingret, säger han. Hade jag inte ställt frågan så hade jag inte fått lämna blodprovet. Konstigt det där med regler som de måste följa. In i det sista undviker de behandling eller tester för att hålla nere kostnaderna. Om patienten kräver det då kan de bli ”nödgade” att låta en kollas lite extra.

Eftersom blodprovet också var i sin ordning återstår endast avvaktan på att hostan ska ebba ut av dig själv. Ingen träning ännu, yoga räknas visst inte som träning (jag sa ju att han var rolig), vila, ingen hostmedicin behövs men om jag stör mina arbetskamrater med min hosta kan jag alltid sjukskriva mig. Om jag fortfarande hostar om två veckor då ska det utredas. Se då till att boka en ordinarie läkarbesökstid var medskicket. Blev inte så mycket klokare av detta läkarbesök men lätt road av läkaren. Tydligen viktigt att alltid ha koll på tempen. Något man kan implementera på resten av livet.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s