Tacloban ett halvår efter tyfonen Haiyan

Plans pressekreterare Sofia Klemming-Nordenskiöld har besökt Tacloban på Filippinerna ett halvår efter tyfonen Haiyans framfart. Läs hennes beskrivning av situationen idag. Starkt reportage om de tuffa förutsättningarna som drabbade familjer lever under. Fortfarande finns det massor att göra. Vi som befinner oss på tryggt avstånd från liknande katastrofer är inte alltid medvetna om det långsiktigtiga engagemanget som krävs för att återställa ett förstört samhälle. Vill du stödja arbetet gå in på http://www.plansverige.org

Plan Sverige | Blogg

Bild
Jednel, 11 år från Tanauan, Leyte går till kyrkan varje söndag med sina föräldrar.

Kyrkklockorna ringer in till söndagsmässa. Klockan är sju på morgonen i Tanauan, Filippinerna och vi har följt med elvaårige Jednel och hans föräldrar för att delta i den katolska gudstjänsten. Den här kuststaden två mil söder om Tacloban förstördes svårt i tyfonen Haiyan. Många som sitter här i kyrkbänkarna har anhöriga som ligger begravda i massgraven på torget utanför kyrkan. När prästen kallar till bön fylls luften i den stora kyrkan av en tung sorg. En gemensam erfarenhet som jag som utomstående känner men aldrig riktigt kan begripa. Alla här har stått öga mot öga med döden. Men snart fylls luften också av en stark kraft. När prästen i slutet skämtar med sin församling ekar skrattsalvorna ut genom de höga kyrkoportarna.

Många säger att det är till stor del tack vare filippiniernas starka inneboende överlevnadsförmåga som…

Visa originalinlägg 506 fler ord

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s