Ingenting är äkta längre

Det mesta vi ser, hör eller stoppar i oss är manipulerat på något vis. Ingenting är riktigt som det ser ut att vara. Från det minsta lilla till det största stora. Hur ska vi överhuvudtaget kunna skilja ut det äkta från det falska?

Det är ganska utmattande att alltid vara på sin vakt. Att inte kunna lita på sin omvärld. Är det jag äter genmanipulerat? Är bilden jag tittar på sann? Stämmer det jag precis har läst? Är det där berömmet äkta eller är det framdrivet av ett bakomliggande intresse? Tror nog att de flesta av oss vill kunna känna tillit till vår omgivning och våra medmänniskor.

Jag inbillar mig att jag kan urskilja när något är äkta och när det inte är det. Att äkthet tränger igenom och känns lite extra i både mage och hjärta. Men samtidigt är det kanske bara inbillning från min sida. Genmanipulerad mat smakar förmodligen lika gott som den som inte är genmanipulerad. Kanske t o m godare för att man piffar till det lite extra med tillsatser som lurar hjärnan. Likaså är allt beröm smickrande och på så sett förblindande i stunden. Så spelar det verkligen roll om det är falskt eller äkta? Klart att det gör! Det måste det göra! 

Man kan tycka att det är vårt eget ansvar att ta reda på vad som är vad. Vi vet vad vi köper och oftast också vad vi stoppar i oss. Genom att ifrågasätta och välja bort det som inte håller måttet kommer vi inte heller nära det som är falskt. Det kommer kosta oss lite mer, både i tid och pengar, men det är det värt. Så våga vara kritisk och svälj inte allt som serveras med hull och hår. En illusion är just en illusion och till för att luras.

Som en påminnelse om hur det kan se ut bakom kulisserna. I det här fallet är en varmkorv kanske inte den varmkorv du tror att den är How Hot Dogs are made. Är den lika god att förtära efter att du har sett hur den blir till? Förmodligen inte.

Principen kan tillämpas på en massa annat som t ex nyhetsbevakning, politik och skönhetsideal.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s