Kungen av mittenfilens rike

Missbruk av mittenfilen är en företeelse som jag har bevakat ganska länge och som stör mig till vanvett. Vet inte om jag har fått dille på denna i mitt tycke ”störning” som så ofta påverkar min egen bilkörning. Det jag syftar på är alla dessa människor som på en trefilig väg väljer att ligga i mittenfilen. De håller väldigt ofta lägre fart än den tillåtna och på så sätt tvingar in dem som inte vill köra om från höger att sicksacka sig förbi till vänster. Dessa människor ligger i mittenfilen inte enbart när de ska köra om någon utan även när de har hela vägen för sig själva.

Efter många års bilresande på tyska autobahns med strikta förhållningsregler om hur man behåller rytmen i bilkörningen och släpper förbi fortkörande bilar utan en pretigekamp, kan jag inte riktigt förstå det svenska fenomenet. Den enda förklaringen jag har är att det är tryggt att ligga i mittenfilen. Man behöver inte tvingas byta fil om högerfilen plötsligt förvandlas till en avfart eller om annan anledning uppstår. Så här kan man ligga tryggt och rulla på. Inte tänka så mycket på den övriga trafiken. Ve den som vill susa förbi.

Just i detta mittenfilens rike Sverige föddes en kung som tar sig fram i hög fart med hjälp av alla andra filer förutom just mittenfilen. Den kungen är inte kungen Kungen utan fotbollskungen Zlatan. Han sicksackar sig fram i hög fart förbi alla dessa människor som föredrar mittenfilen. De i mittenfilen tycker inte att han visar hänsyn till dem medan andra förstår att han inte skulle klara det utan ett stort hänsynstagande till de andra trafikanterna.

Hur han än beter sig på vägen Zlatan så väcker han känslor. Starka känslor. Nu senast har han delat Sverige genom sin reklam för Volvo. Mannen som vanligtvis inte sjunger nationalsången inför sina fotbollsmatcher läser den nu som en hyllning till Sverige och Volvo på sitt eget speciella sätt. Ett genidrag från Volvos marknadsavdelning skulle jag vilja säga. De har förstått att mittenfilens rike håller på att förvandlas och att det finns en hel värld av möjligheter om man lämnar det trygga och säkra. Om man nu vill sicksacka sig fram i hög fart istället för att tuffa på i mittenfilen så finns det ingen annan mer lämplig person att sätta bakom ratten än just Zlatan.

Han är både hatad och älskad men han berör. Ingen kan sälja svenskhet bättre än just Zlatan. Hatarna till trots. Han representerar alla svenskar. Invandrade svenskar, svenska svenskar, kristna svenskar, muslimska svenskar, rika svenskar, fattiga svenskar. Han är allt i ett. Alla kan identifiera sig med honom oavsett bakgrund. Han säljer in Sverige till hela världen men allra mest till alla dem som vill vara del av detta land men inte riktigt känner sig hemma än. Han får dem som aldrig har läst en bok att vilja börja läsa böcker. Nu är det dags att lära hela svenska folket ”Du gamla du fria” och att få Volvobilar att rulla överallt även utanför mittenfilen. Ingen kommer kunna göra det bättre än Zlatan.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s