Hennes glans kan du också sola dig i

Läste följande artikel i Aftonbladet där en ung manlig landslagsspelare hånar en kvinnlig ”kollega”. Varför tar han sig sådana friheter? Okunskap eller osäkerhet? Jag brukar rationalisera det mesta i hopp om att finna en förklaring till ett visst beteende. Förstå varför vissa gör som de gör eller tänker som de tänker. Just nu lyckas jag inte riktigt förstå varför fotbolls EM för damer genererar så mycket näthat. I Sverige 2013. Vad handlar det om? Varför sker det? Måste vara samma mekanismer som vanligtvis ligger bakom all sorts intolerans d.v.s. bristande trygghet i den egna personligheten eller i det här fallet könsrollen. Samma mekanismer som förtrycker homosexuella manliga fotbollsspelare förtrycker även de kvinnliga. Förtryckarens mekanismer är alltid sprungna ur egna tillkortakommanden och har ingenting med personerna den riktar sig till att göra. För inte är det fel på fotbollstjejerna, de gör bara det de tycker om att göra och det de är riktigt bra på. Något som borde glädja oss andra och inte tvärt om.  Till den unge mannen skulle jag därför vilja skicka följande budskap:

Tjejer idrottar, om du inte visste det. Springer, simmar, cyklar, gymnastiserar. Tjejer boxas och utövar kampsporter. Judo, karate, brottning, boxning. Tjejer utövar bollsporter. Tennis, basket, volleyboll, bandy, hockey, handboll OCH fotboll. Är det konstigt tycker du? Eller kan det verkligen vara så att du inte hade en aning om att de kan allt det där? Kanske är det bara fotboll som du tycker är konstigt att tjejer spelar? Blev du så förvånad över att tjejer också kan sparka boll så att du var tvungen att håna en landslagskollega? Känner du dig hotad på något sätt? Hon kommer inte att ta din plats, det hoppas jag att du vet. Hennes sexuella preferenser har ingenting med dig att göra och kommer aldrig att påverka ditt eller hennes fotbollsspel för den delen. Varken fotbollsspel eller preferenser smittar. Ingenting att oroa sig för. Om hon misslyckas har det inte med dig att göra för hennes misslyckande är bara hennes. Om hon lyckas har det ännu mindre med dig att göra så du har ingen anledning att vara rädd. Hennes glans däremot kan du också sola dig i. Om du vill. Det enda du behöver göra är att öppna ögonen och bli lite mer upplyst.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s