Sociala medier ”gone bad”

Skärmavbild 2013-06-26 kl. 18.32.13Firade Midsommar med goda vänner. Massor av trevligheter och en hel del foton tagna. Ett av dem levererades via Facebook paketerat i en Photomaniaram. Klickar fram fotot för att se bättre och hamnar på en sida som jag inte kan klicka mig bort från. Lyckades varken backa ut eller välja bort detta. Reflekterade överhuvudtaget inte på vad det var för sida utan var mest irriterad över ett så ”påträngande” sätt där du mer eller mindre tvingas att trycka på en bekräftelseknapp för att ta dig ut ur sidan. Vet att jag borde ha varit mer redig och rationell och hittat annat sätt att ta mig ur situationen men det var jag inte just då. Var mest irriterad som sagt.

Kort efter detta misstag börjar jag få en massa mail med flörtinvitationer från intresserade killar. Det visade sig att jag utan mitt godkännande (eller åtminstone ett omedvetet sådant genom en feltryckning) har hamnat på en dejtingsajt som heter Zoosk. Så nu tvångsdejtar jag. Helt ooootrooooligt! Hur sjutton kan det gå till? Eftersom jag inte har varit inne på den sajten kan jag inte se vad det är för någonting dessa trånande killar ser. Hur mitt dejtingkonto ser ut. Själv misstänker jag att den har kopplat ihop mitt Facebookkonto till dejtingsidan. Helt utan mitt samtycke. Sjukt!

Genast försöker jag kontakta någon på Zoosk men detta företag verkar inte nåbart. Försöker avprenumerera mailet med alla dessa inviter men utan framgång. Har förstått att det finns en gräns på 10 dagar från avbokningstillfället innan mailen måste upphöra att komma och innan man kan anmäla detta vidare till andra instanser. Naturligtvis har jag blockerat applikationen på Facebook. Upptäcker samtidigt att Facebook inte heller är enkelt att kontakta. En djungel av knapptryckningar och specifika frågeställningar som man måste gräva sig igenom. Och ändå hittar jag ingenstans där just mitt specifika problem finns beskrivet. Det känns som att man medvetet försvårar kontakterna. Finns inget utrymme för fritextanmälan.

Nu väntar jag på att mailen ska upphöra att komma. Samtidigt börjar jag fundera över om alla dessa killar som ”Puzz”, ”Manuel” och ”Deluxlt43” verkligen existerar eller om de är autogenererade på samma sätt som mitt konto skapades. Ve och fasa om mitt namn på motsvarande sätt figurerar i någon killes mail där jag påstås vilja flörta med honom. Tänk om mailen upphör att komma till mig men ett konto med mitt namn och bild finns kvar på Zoosk?! Jag vill ju inte in på sidan och rota för då lär Zoosk uppfatta det som en bekräftelse och godkännande av mitt konto.

Hur kan man på ett seriöst sätt bedriva en verksamhet där du ”kidnappar” in användare? Tvingar in dem i din applikation. Det kan inte vara en affärsverksamhet med ett långsiktigt tänk. Eller så är det bara extremt dåliga utvecklare utan känsla för användarvänlighet som ligger bakom det hela? Hur som helst vill jag uppmana alla till att vara mycket mer försiktiga med de knapptryckningar ni gör även när ni befinner er på säker mark, vilket jag trodde att Facebook var. Såvida ni inte vill ”dejta” och ”flörta” frivilligt förståss.

3 reaktioner på ”Sociala medier ”gone bad”

 1. Hej! Sitter med samma soppa sedan jag klickat mig in på en födelsedagshälsning som låg i min inkorg. ”You have got birthday regards from your facebook friends, click here to read”…. Nu dräller det in dejtinginbjudningar från vad jag tror är fejkade länkar. Det funkar inte att klicka avregistrera och på Zoosk får man bara ett automatsvar att de inte hanterar annat än fakturafrågor. Verkligen hemskt att man kan fastna i något sådant när man inte själv gått in och registrerat sig. Som tur var, var min man hemma när jag upptäckte detta, hemska tanke vad det kan ställa till med. Hoppas de tröttnar på att höra av sig för jag vet inte hur jag ska få bort detta.

  Gilla

  1. Hej!
   Jag tror inte att jag har tagit bort det eventuella kontot på Zoosk men har i alla fall anmält mailen från Zoosk som ”spam”. Gör man det med flera mail som dyker upp slutar de att komma till slut. Eller man ser dem inte längre, vilket räcker för min del just nu.
   Engagerade mig rejält och anmälde Zoosk till Facebook, gjorde alla anmälningar jag kunde hitta instruktioner till men tror att det enda som hjälpte var ”spam”-markeringen i mailen. Så mitt tips är att du gör så också.
   Lycka till!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s