Att leva på skuggsidan

Vet inte om det är medvetet eller ej men jag har hållit mig undan bevakningen av upploppen i förorten trots att det brinner och kastas sten inte så långt ifrån min tillvaro. Som ett Jorbrobarn borde jag ta ställning. Jag vet ju hur det känns att växa upp på skuggsidan. Har förmodligen inte velat bli upprörd, ledsen och besviken över allt som kommer upp i diskussionerna. Oavsett anledning vill jag säga att det inte är ok att vandalisera sin egen eller någon annans egendom. Det ska tydligt stävjas och fördömas. Men det är inte heller ok att dra lika-med-tecken mellan förort, invandrare, kultur och problem. Det är aldrig bra att stigmatisera någon grupp, oavsett vilken.

Min egen analys av sakernas tillstånd är att det är svårt att växa och frodas på skuggsidan. Det är få växter som är anpassade för det. Alla är inte maskrosbarn. Det krävs så mycket mer näring, omvårdnad och kärlek för att lyckas. Det hjälper inte att man planterar fler och fler växter, ofta importerade från exotiska miljöer och inte alls anpassade för svensk skuggtillvaro, om förutsättningarna för dem att växa till sig inte finns där. Att sedan i uppföljning efter uppföljning jämföra de frodiga växterna från solsidan med de som har halkat efter på skuggsidan skapar bara en massa missförstånd. Att dessutom skylla på att de är importerade och därför inte lyckas med sin utveckling blir ännu mer fel. Ni fattar säkert metaforen.

Den som mår bra kastar inte sten och bränner bilar. Omöjligt. Snarare ropar den på hjälp. Se mig. Förstå mig. Hjälp mig. Jag är vilsen. Att peka finger åt dem är dödfött. Hjälper nada. Uppmuntrar till mer vandalism möjligtvis. Ja. Ska vi då bara se på och tycka synd om dem? Nej. Vi behöver tänka om och göra rätt istället.

På en punkt kan jag, och detta bär mig enormt emot, hålla med SD om att man måste föra en ansvarsfull invandringspolitik (vill också påpeka att jag är allergisk mot ordet ”invandrare” och skulle helst av allt stryka ordet från all framtida användning). Men någon måste ärligt och uppriktigt ta ansvar för den politik som förs, våga säga att den inte fungerar tillräckligt väl. Som det är nu känns det som att de etablerade partierna sopar det jobbiga under mattan och låtsas som att det regnar. Av rädsla för att trampa fel på det politiska minfältet. Men allt hänger ihop. Orsak och verkan, ni vet. Vi sitter alla i samma båt och det som sker i ena änden kommer ge återverkningar på den andra. Vi måste behålla jämnvikten annars kantrar båten. Det kan inte komma som en överraskning för någon. Ingen revolution utan orättvisa.

Så vem har modet att säga att politiken som förs idag inte fungerar? Jimmie Åkesson får inte vara den enda. Vi spelar alla i händerna på de främlingsfientliga strömningar som finns. Då menar jag verkligen alla. Politikerna som är ytterst ansvariga men inte säger hela sanningen, vi som ser på och duckar (inklusive undertecknad) och stenkastarna själva som lever upp till de fördomar som finns. Alltså bör vi alla ta ställning. Utan undantag.

Vi är ett öppet land och det ska vi fortsätta att vara men vi måste ta ansvar för de baksidor som kan uppstå om man inte sköter om alla blommor i trädgården. Ju tidigare man inser att blommorna på skuggsidan behöver mycket mer resurser för att växa och inte mindre desto snabbare kommer stenkastningen att avta. Det är jag övertygad om. När vår trädgård på skuggsidan väl blommar och frodas kommer det inte spela någon roll varifrån de vackra blommorna ursprungligen kom.

Detta inlägg kan du också läsa på aftonbladet.se/debatt

9 reaktioner på ”Att leva på skuggsidan

 1. Otroligt bra skrivet! Hoppas bara att de som behöver höra detta, politikerna framför allt, får ta del av det också.

  Gilla

  1. Tack Andreas! Det var min intention för jag tycker att det är dags för våra politiker att vakna och ta ansvar eftersom det är deras politik som inte funkar. Gärna innan nästa val så att inte ”missnöjet” leder in vanliga väljare åt fel håll.

   Gilla

 2. Jag antar att du inte kommer visa denna kommentar men skam den som ger sig. Jag tycker det är väldigt märkligt att stå och säga att SD har rätt men det vågar man inte stå upp för? Om man håller med SD i sina politiska yttringar så kan man väl stå upp för att man helt enkelt håller på dem? Många andra partier i vår riksdag har bakgrund i kommunistiska och extrema rörelser också, så varför inte låta SD städa upp i garderoben och erkänna dem som ett seriöst parti nu?

  Jag håller med dig på flera punkter, det är ett ”rop på hjälp” att bränna en bil. Men samtidigt blir det extremt farligt att använda en sådan retorik. Tänk om man skulle stå och säga att en man som strypt sin flickvän till döds gjorde det som ett rop på hjälp? Man får ALDRIG NÅGONSIN rättfärdiga våld, och det gör man när man säger att det var ett ”rop på hjälp”. Tänk på vad som hände i nazityskland, det blev så accepterat att använda våld som politisk strategi att man inte ens hymlade om att man mördade dem som tyckte annorlunda! Det är ett upprepat fenomen i vår värld, låt det inte hända i Sverige!

  Gilla

  1. Hej Jenny,

   när jag läser din kommentar blir jag orolig att jag inte har fått fram mitt budskap som tänkt var. Jag vill tydliggöra att jag INTE sympatiserar med SD. Det som eventuellt har beröringar med dem är att jag tycker att en invandringspolitik måste ha ett ansvar som sträcker sig längre än till öppna dörrar när man kommer till landet. Min uppfattning är att vi alla behöver diskutera de problem som finns och som är ett resultat av en otillräcklig politik och brist på öppen diskussion. Så långt eventuella likheter med SD. Därefter skiljer sig vår människosyn diametralt åt och det hoppas jag att inlägget också speglar. Jag är för mångfald och emot en klassificering i ”vi och dem” i synnerhet svenskar och icke-svenskar.

   Vad gäller ”rop på hjälp” så håller jag med dig om att det inte är OK att någonsin rättfärdiga våld. Min mening var verkligen inte att uppmuntra till våld. Precis tvärtom! Vad jag ville säga var att det inte är välmående människor som tar till dessa metoder. Något är fel när man gör det. Att AB valde att lyfta just den meningen till en rubrik var kanske väl provokativt men hade de gjort annat val kanske mitt debattinlägg inte hade lästs av så många. Mitt eget rubrikval ser du i denna blogg.

   Och du, din kommentar får ligga kvar här för alla har rätt till sin åsikt. Jag uppskattar att du för fram en vinkling som jag kanske inte har tänkt på eller förstått kan uppkomma.

   Hälsningar
   Biljana

   Gilla

 3. Herregud, nu får du väl ändå ge dig. Kom till din blogg via din aftonbladetartikel ska tillägas. Oavsett Aftonbladets rubrikval så kan du väl inte på fullt allvar mena att människor som åtminstone lever på existensminimum och i utanförskap kan försvaraspå något sätt? Att bränna bilar för deras grannar och att kasta stenar på våra brandmän som försöker rädda livet på den övriga befolkningen i området. När sedan polisen försöker rädda den övriga egendomen för de övriga normalt funtade personer och våra brandmän så kastar de stenar på dem.

  Debatten som du vill föra håller inte. Tror du inte våra fattiga arbetare som bodde på söder under 1800-talet exempelvis levde i utanförskap, de fick ju för fn inte ens mat på bordet och levde i extremt utanförskap inte fan kastade dem sten på länsman eller eventuellt livräddande brandmän om de ens tog sig tid att dyka upp i fattigsverige

  . Du måste ju haja att fokus just nu, är att få bort de kriminella ungdomarna från våra gator. Att sedan deras föräldrar inte går ut och tar tag i sina ungar är ju en helt annan fråga. Polis och brandkår ska hjälpa oss hederliga medborgare och i te behöva utstå detta punkt slut.

  Inte fan kastade thåström och company i Rågsved sten på polisen och brandkåren bara för att de levde i segregation och mådde dåligt.

  Kan för tydlighetens skull meddela att jag varken är sverigedemokrat eller höger extrem. Fick jag bestämma skulle våra gränser vara öppna. Är bara jävligt trött på vissa socionomer och liknande som försvarar detta och skyller på våra politiker.

  Gilla

  1. Christian vet inte riktigt var i min text du kan läsa att jag uppmuntrar stenkastning och försvårande av polisens och brandkårens insatser. Håller med dig att varje individ ska bära ansvar för sitt beteende så även dessa personer. Däremot säger jag att de som väljer detta inte mår bra. Pressade och frustrerade människor gör fler dumheter än välmående sådana. Det är vad mitt inlägg handlar om. Dessutom anser jag att en oansvarig politik leder till den här typen av uttryck.

   Gilla

   1. Tack för ditt svar
    Varför har detta fenomen uppstått nu då menar du? Varför kastade exempelvis inte statarna sten då i ett extremt klassamhälle, de var ju betydligt mer fattiga och utstötta eller hur? Detta skedde heller inte under 20- och 30 talet när svenskar svalt ihjäl.

    Tror vi i allmänheten måste lämna PK debatten och ställa nya frågor, varför sker detta nu när åtminstone alla har samma rättigheter till utbildning, vård och valmöjligheter även om man bor i ett Ghetto, kan svaret ligga i kulturella skillnader? Har själv inget svar på frågan men vi måste nog ta i frågan innan högerextremister vinner mer mark som i övriga Europa. Självklart är världen inte rättvis och alla föds inte med silversked i mun men så kommer den aldrig se ut.

    Om mitt budskap inte helt nått fram vill jag bara säga att med hjälp av PK artiklar som din kommer högerextremismen växa, människor i allmänhet är inte dumma. Det går inte att lura genom dylika debattinlägg som din.

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s